Η εταιρεία μας αναγνωρίζει την ανάγκη του αγοραστικού κοινού για πληρέστερη πληροφόρηση πάνω στο αντικείμενο της ενδοδαπέδιας θέρμανσης καθώς είναι ένα θέμα για το οποίο συχνά πρέπει να ενημερώσουμε τους πελάτες μας όταν το έργο ανακαίνισης της κατοικίας τους εμπεριέχει την ενδοδαπέδια θέρμανση.
Δεδομένου αφενός ότι διαδικτυακή έρευνα διαθέσιμων πηγών, που διεξήχθη επί του αντικειμένου, απέδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεντρωτική πηγή των απαραίτητων πληροφοριών, αφετέρου δε ότι είναι σημαντικό οι αποφάσεις επένδυσης σε μια τέτοια λύση, να λαμβάνονται κατόπιν ολοκληρωμένης ενημέρωσης και στάθμισης των παραγόντων υπέρ και κατά, προχωρήσαμε στη σύνταξη του παρόντος άρθρου με στόχο να αποτελέσει έναν πλήρη οδηγό για όσους σκέφτονται να επιλέξουν την ενδοδαπέδια θέρμανση ως λύση για τη θέρμανση της κατοικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου.
Στόχος μας είναι η πληρέστερη ενημέρωση του κοινού επί του θέματος και η δυνατότητα χρήσης αυτού του άρθρου ως «πυξίδα» για την αξιολόγηση προτάσεων από εταιρείες ή συνεργεία που υλοποιούν έργα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.
- Τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση
- Τύποι συστημάτων ενδοδαπέδιας θέρμανσης και ψύξης (δροσισμού)
- Ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση
- Υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση
- Εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης
- Υλικά ενδοδαπέδιας θέρμανσης
- Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης
- Μειονεκτήματα ενδοδαπέδιας θέρμανση
- Συντήρηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης
- Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ενδοδαπέδια θέρμανση
- Μελέτη ενδοδαπέδιας θέρμανσης: επικοινωνήστε μαζί μας
Εισαγωγή – τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση
Οι οικονομικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, έχουν ωθήσει πολλά ελληνικά νοικοκυριά στην αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης, ως καύσιμη ύλη, για την οικιακή θέρμανση τους κρύους μήνες του χρόνου. Η πλειοψηφία των εφαρμογών αυτών, χρησιμοποιεί την προϋπάρχουσα συμβατική εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης (καυστήρας, λέβητας, σωληνώσεις, θερμαντικά σώματα) για την κυκλοφορία του θερμαντικού υγρού (νερό) στους χώρους της κατοικίας.
Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί τη δημοφιλέστερη, πλέον, εναλλακτική μέθοδο έναντι του συμβατικού συστήματος θέρμανσης, η δε πρωτοτυπία της έγκειται στο γεγονός ότι το δάπεδο της κατοικίας λειτουργεί ταυτόχρονα ως αγωγός και πομπός θερμότητας ή δροσισμού, μετατρέποντάς το επί της ουσίας σε ένα μεγάλης επιφάνειας θερμαντικό ή κλιματιστικό σώμα.
Η βασική διάταξη που χρησιμοποιείται στην ενδοδαπέδια θέρμανση για τη θέρμανση του νερού είναι ίδια με το συμβατικό σύστημα που όλοι γνωρίζουμε, χωρίς περιορισμούς στην επιλογή της καύσιμης ύλης (πετρέλαιο, πέλλετ, ξύλο, υγραέριο, γεωθερμία), με τη διαφορά ότι, μέσα στους χώρους του σπιτιού, οι σωληνώσεις τοποθετούνται σε συγκεκριμένη διάταξη επί του αρχικά θερμομονωμένου δαπέδου, καλύπτοντας κατά το μέγιστο δυνατόν τη διαθέσιμη επιφάνεια.
Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα στους χώρους διαβίωσης με ελάχιστη αδράνεια ή απώλειες και κυρίως, με χαμηλότερη θερμοκρασία προσαγωγής του νερού. Κατά συνέπεια, με την ενδοδαπέδια θέρμανση, το πάτωμα θερμαίνεται σταδιακά και ακτινοβολεί ωφέλιμη θερμότητα εντός της συνήθους ζώνης διαβίωσης, δηλαδή μέχρι τα δύο μέτρα, αποφεύγοντας την άσκοπη συγκέντρωση θέρμανσης κοντά στα θερμαντικά σώματα, που παρατηρείται στη συμβατική διάταξη. Λόγω δε της χαμηλότερης θερμοκρασίας τροφοδοσίας του νερού, επιτυγχάνεται οικονομία στην κατανάλωση καύσιμης ύλης.