Green Home

Τι είναι και πώς μπορείς να κάνεις το σπίτι σου πιο «πράσινο»;

Έχεις, άραγε, συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη είναι στις μέρες μας η ανάγκη να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον; Στην εποχή που ζούμε δε, είναι επιβεβλημένο να ακολουθούμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, εάν θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν κατοικήσιμο πλανήτη. Και υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι, εκτός από την ανακύκλωση που μπορούν να μας βοηθήσουν πραγματικά να γίνουμε όλοι μαζί προστάτες του περιβάλλοντος, ξεκινώντας μάλιστα από το σπίτι μας.

Αν δεν έχεις ξανακούσει τους όρους «Βιοκλιματικό – Πράσινο – Έξυπνο ή ενεργειακό σπίτι», ήρθε η ώρα να τους μάθεις, γιατί θα τους ακούς πολύ συχνά -από τώρα και στο εξής. Με απλά λόγια, το «πράσινο» σπίτι είναι ένας τύπος σπιτιού που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο. Πρόκειται για ένα κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που χρειάζεται να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια τόσο για να θερμανθεί, όσο και για να δροσιστεί.

Για παράδειγμα, ένα «πράσινο» σπίτι μπορεί να είναι κατασκευασμένο από οικοδομικά υλικά που προέρχονται από βιώσιμες πηγές, φιλικά προς το περιβάλλον ή/και ανακυκλωμένα ή να γίνεται χρήση υλικών και πρακτικών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ανθρώπου στον πλανήτη.

Σκοπός των συγκεκριμένων κτιρίων είναι να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, ενέργεια ή φυσικούς πόρους.

Ωστόσο, είτε φτιάχνεις το νέο σου σπίτι, είτε θες να κάνεις κάποιες αλλαγές στο υπάρχων, υπάρχουν τρόποι ώστε να το μετατρέψεις σε βιοκλιματικό με φυσική δόμηση, προσαρμοσμένη στο μικρο-κλίμα της περιοχής και αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

1, Εγκατάσταση ενός «έξυπνου» θερμοστάτη

Ανησυχείς για το αυξανόμενο κόστος θέρμανσης, ειδικά κατά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου και επιθυμείς να το μειώσεις; Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να εγκαταστήσεις έναν «έξυπνο» θερμοστάτη στο σπίτι σου, τον οποίο μπορείς να προγραμματίσεις να ανάβει συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα.

2. Επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες ή ηλιακό φωτισμό

Οι ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες και οι τύπου LED χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, είναι αποτελεσματικοί και μπορούν να σου εξοικονομήσουν χρήματα στον λογαριασμό του ρεύματος. Αν λάβεις υπόψη τα πλεονεκτήματά τους έναντι των κοινών λαμπτήρων, όπως τη βελτιωμένη τεχνολογία, τη μικρότερη ηλεκτρική κατανάλωση και ότι δε χρειάζονται συχνή αντικατάσταση, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις αυτή τη μετάβαση. Επιπλέον, ακόμα και με αυτές τις λάμπες, φρόντισε να εκμεταλλεύεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσον αφορά το μπαλκόνι ή τον κήπο του σπιτιού σου, εξέτασε την επιλογή να χρησιμοποιήσεις ηλιακά φωτιστικά. Είναι κομψά, πρακτικά και δεν καίνε καθόλου ρεύμα! Υπάρχουν σε δεκάδες σχέδια και είδη, ενώαποτελούν και μία πολλή ωραία ιδέα διακόσμησης.

3. Τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στο σπίτι

Αν θέλεις να κάνεις το σπίτι σου πραγματικά φιλικό προς το περιβάλλον, τότε σκέψου τα ηλιακά πάνελ. Ίσως αρχικά να ακούγεται σαν μία ακριβή λύση, ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επένδυση που θα σου εξοικονομήσει εντέλει περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψες. Μερικοί καταναλωτές μάλιστα έχουν καταφέρει να φύγουν εντελώς από το ηλεκτρικό δίκτυο.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.